jueves, 3 de febrero de 2011

Video en la Sexta: las obras verdes de Barcelona




Per veure el vídeo:


"Las obras verdes de Barcelona"




En virtut del conveni de col·laboració entre l’Agència de Residus de Catalunya, La Gestora de Runes de la Construcció, S.A. i L’Ajuntament de Barcelona, i de la convocatòria de la mateixa Agència per a la UTILITZACIÓ D’ÀRID RECICLAT DELS RESIDUS DE LA CONSTRUCCIÓ (exp. Q0407/2010 de 10 de març). bAGURSA decidí començar amb una proba pilot a Barcelona.

Per fer-ho, va comptar amb ARQUITRAU TALLER D’ARQUITECTURA, S.L.P. per a desenvolupar-la.


bAGURSA escollí l’obra:“URBANITZACIÓ DEL SECTOR 1 DE LA MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL PLA ESPECIAL D' ORDENACIÓ DEL SECTOR COMPRÈS ENTRE LA CARRETERA DE COLLBLANC, L' AVINGUDA DE XILE I EL CAMÍ DE TORRE MELINA. SUBFASE A. CAMÍ DE TORRE MELINA”, i en ella s’identificaren dues partides on aplicar el material:

1. En les bases de formigó dels paviments tant en calçada com en vorera.

2. En les sub bases de tot-ú.

L’ús d’aquest material presenta uns clars avantatges mediambientals:

1. Aquest material substitueix a un element natural, la obtenció del qual és extractiva. Això comporta minimitzar la destrucció de paratges naturals.

2. El fet d’usar runes de la construcció per a la fabricació d’aquests àrids permet el reduir la quantitat de material que es destina a abocador, reduint també l’afectació de paratges naturals.

El fet de que es tractés d’una acció pionera va provocar que hi hagués una fase prèvia de recerca de proveïdors tant de l’àrid com de la fabricació del formigó, així com d’assajos per tal de validar el material resultant dins dels estàndards actuals de qualitat en la construcció.

En el cas del formigó l’ús de l’àrid reciclat només comportà una decisió, que va ser la renúncia a usar els fins reciclats, ja que portaven molts residus de ciment pòrtland ja fraguat i això afectava a la resistència del material. La resta de l’àrid és 100% reciclat (com es pot veure en els assajos adjunts).

En el cas de la sub base de tot-ú només es va tenir en compte un correcte graduat de la barreja (igual que si fos natural) amb uns excel·lents resultats de compactacions (adjuntem assajos).

En aquesta obra s’han usat àrids reciclats de la construcció en un volum de :

1. 355 m3 en les bases de formigó dels paviments.

2. 430 m3 en les sub bases de tot-ú.



No hay comentarios:

Publicar un comentario